Wist jij dat onplezierige emoties en stress vaak de grote boosdoeners van overgewicht zijn?

In stress wordt het verdedigingsmechanism ingeschakeld door middel van afgifte in eerste instantie twee hormonen: adrenaline en noradrenaline. Ze remmen jouw spijsvertering zodat de energie die jij van voeding krijgt, naar je spieren en hersenen omgeleid wordt. Het lichaam is klaar voor de vecht- of vluchtreactie. Als gevolg van het vrijkomen van adrenaline en noradrenaline komt het derde hormoon, cortisol, vrij. De eiwitten in je spieren worden afgebroken en (uiteindelijk) omgezet in glucose, de groei van vetcellen wordt bevorderd.

Maar wat kan jij doen om stress te voorkomen?

Ten eerste mag jij een paar simpele vragen beantwoorden: hoe kan jij ontspannen? Wat vind jij leuk om te doen? In het algemeen zijn er weinig mensen die meteen een antwoord kunnen geven. Maar zo moeilijk is het niet. Sta even stil en denk goed na. Wat waren de mooiste momenten van je laatste vakantie? Hoe kan je ze toepassen in je dagelijks leven?

Werd jij gelukkig en vrolijk van wandelen? Wat houd je dan nu tegen? Genoten van het heerlijke eten? Dat kan nog steeds! Vond jij rust en afleiding tijdens het lezen? Kruip dan eens onder een dekentje op de bank met een kopje thee en een goed boek. Was de natuur prachtig? Bewonder dan de blauwe lucht boven je en vind rust in het geluid van de regen!

Ten tweede, voeg die ontspannende en gezellige momenten aan je routine toe. Op die manier weet jij je overgewicht te voorkomen en je vakantieplezier over het hele jaar te verdelen.

2 thoughts on “Stress en overgewicht”

  1. Sinds maart 2018 heb ik mij laten adviseren door Slim Slim en heb haar consult zoveel mogelijk geprobeerd op te volgen. Het gaat voornamelijk wat betreft mijn eetpatroon, voeding, lichaamsoefeningen. Het ging in het begin wat moeizaam, vooral omdat ik nooit ontbeet en nu over gestapt ben op 3 hoofdmaaltijden per dag. Het vergt wel een zekere zelfdiscipline om van een verkeerde eetgewoonte af te stappen. Maar het heeft wel zijn vruchten afgeworpen, want na 8 maanden is het resultaat aanzienlijk zichtbaar. Dit betreft verbetering in gewicht, lichaamsvet, spiermassa, botmassa, BMI, buikomtrek etc. Verwacht niet te snel resultaat. Je wordt periodiek gewogen met professionele apparatuur. De reden waarom ik begonnen ben met het consult bij Slim Slim is omdat ik niet meer in mijn pantalons paste, maar nu wel. Ik zou Slim Slim aan iedereen aanbevelen, een methode zonder medicijnen of ingrepen, maar wel geduld en zelfdiscipline vergt! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *